האם חייב להיות גירוש בגירושין? גירושין, ילדים ומה שביניהם.
גירושין. אני חושבת על משמעות המילה… מסתתרת בתוכה מילה גירוש. מילה קשה, כבדה, עוצמתית. מחיפוש פשוט בגוגל על המילה גירוש, הכתבה הראשונה שעלתה " גירוש מבקשי המקלט – זה לא לילדים" ואחריה גירוש פליטים, גירוש ספרד… טרגדיות של האנושות. ובואו נחשוב על המשפחה, על ההורים שכל כך פינטזו ורצו לבנות בית יציב, תומך, שמשרה שם אווירה של אהבה, התפתחות משותפת, גידול ילדים. ואז סדק אחרי סדק ולפעמים ההרגשה שהשיפוץ כבר לא יעזור ויש ניפוץ של הפנטאזיה, ניפוץ המשפחה… גירושין. גט הוא מסמך הלכתי כתוב בדיו על קלף, שבאמצעותו מגרש בעל את אשתו ומסיים את נישואיהם. במהלך טקס הגירושין אומר גבר למי שהייתה אשתו, אהובתו, אם ילדיו: הרי את מגורשת …אני תוהה האם חייב להיות גירוש בגירושין? גירוש ממה? ממי? ממנה? ממנו? מילדים? מעצמך?
בית עם מתחים ומריבות שבו ההורים לא מאושרים יחד, פוגע יותר בהתפתחות הילד משני בתים שלווים ומתפקדים במשפחות חדשות ומקבלות. ילדים רבים עוברים תהליך של השלמה עם המצב, ומצליחים לייצב את חייהם מבחינה חברתית, לימודית, משפחתית ואפילו רגשית. אך גם עבורם המצב הוא לא פשוט, כי הם חוו התפרקות של המשפחה. הדבר יכול להשפיע על חוסר אמונה ביכולת ליצור קשרים זוגיים לאורך זמן בעתיד, קושי לתת אימון, להאמין באהבה עוד.
בתקופה של ההחלטה לרוב יש מתח רב באוויר, כל אחד מבני הזוג עסוק במה שעובר עליו. לעתים זה כעס, עצב, ייאוש, אכזבה, הרגשת חוסר אונים, נקמנות, חרדות, פחד, לפעמים מתלווה גם הרגשה של שחרור וציפייה להתחלה חדשה. בימים אלו שני בני הזוג זקוקים לתמיכה של משפחה וחברים, לפעמים של אנשי מקצוע. בימים אלו לא תמיד מצליחים לשים דגש על מה שעובר על הילדים, כשהם כל כך זקוקים להוריהם.
במצבי פרידה חשוב מאוד להתייחס ולא להתעלם מרגשות הילדים המעורבים. ילדים יכולים להרגיש פחד, חרדות וסיוטי לילה, תלות מוגברת, קשיי קשב, ירידה בתפקוד בגן או בבית הספר, קשיים בהסתגלות החברתית, כעס על אחד ההורים או על שניהם, דאגה מופרזת לאחד ההורים או לשניהם, רגשות אשם, אבל על המצב ועוד. ישנם ילדים שמכחישים את שקרה ומשכנעים עצמם, ואת כל מי שמוכן לשמוע, שמדובר במצב זמני שיסתדר. חוסר התייחסות לרגשות של הילדים, משאירה אותם להתמודד לבדם ועשויה להשאיר צלקת בנפשו של הילד ולהשפיע על כל מהלך חייו.
הסרטון המצורף ממחיש מנקודת מבט של הילד מה עובר עליו כשהוריו במלחמה:
מה יכול לעזור בהתמודדות עם חוויית גירושי ההורים על הילד?
♦ להסביר לכל ילד על ההחלטה להתגרש בשפה ובקצב המתאימים לגילו ולשלב התפתחותו, ללא אשמה הדדית ועצמית.
♦ לשמור את הילדים מחוץ למאבק. כדאי מאוד לא להשמיץ את בן הזוג לאוזני הילדים, חשוב לא להשתמש בילדים על מנת להעביר מסרים להורה האחר במקרה של סכסוך.
♦ כמה שפחות שינויי חיים. עצם הפרוד בין ההורים מהווה שינוי משמעותי ביותר בחייו של הילד ועל כן יש לנסות ככל שניתן שלא יהיו שינויים רבים. כך כאשר הילד נשאר לגור בבית אליו התרגל, ממשיך ללמוד בבית הספר שלו, להתראות עם אותם חברים, ממשיך קשר עם קרובי משפחה, ייתכן שיהיה לו קל יותר להכיל את השינויים.
♦ תיאום בין ההורים. ככל שהורים מותאמים במסרים שרוצים להעביר לילד, בציפיות שלהם ממנו, מקבלים החלטות ביחד לגביו, זה יעזור לילד להרגיש בטחון ויציבות.
חשוב לזכור כי הילד עובר תהליך של אבל, ועליו להתרגל למצב חדש ולא מוכר. רוב הילדים מתגברים על תקופה זו, אך על מנת להבטיח זאת חשוב להיות ערים למה שקורה עם הילד שלכם. להקשיב לו, להביע אהבה ותמיכה, להיות סובלניים. כאשר ההתגברות קשה יותר מומלץ להעזר בסיוע של איש מקצוע.
האם בתהליך הגירושין שלכם חייב להיות גירוש? מקווה שלא.