אי וודאות

אי וודאות, ספקות, עמימות ומה שביניהן

אי וודאות

את התמונה הזאת צילמתי בטיול האחרון שלי באירופה. הגעתי לרכבל ולא היה ניתן לראות כלום, הכל היה מכוסה בעננים. הרגשתי ספק, אי וודאות, עלתה בי מחשבה שאין טעם לעלות לפסגת ההר.
אך התקווה שמשהו ישתנה, שאצליח לראות את הנוף, הייתה חזקה יותר. החלטתי לעלות עם הרכבל למרות אי הוודאות. לא פעם אני שומעת ממטופליי שקשה להם להתמודד עם חוסר ידיעה, עם אי ודאות. 

אני מתבוננת על שני מונחים נרדפים: חוסר ודאות ואי ודאות, וחוץ ממשמעות דומה רואה בהם גם שוני. חוסר ודאות פוגשת אותנו קודם כל עם חוסר, חוסר בוודאות, בידיעה, במוכר, בשליטה. באי ודאות אנחנו פוגשים אי (island). הודאות שלנו מצטמצמת לאי, כשלכל אחד מאיתנו ובסיטואציות שונות אי הוא אחר ושונה בגודל, במצב הקרקע, בנוף, בבעלי חיים שנמצאים בו. ככל שאנחנו מתמודדים טוב יותר עם המצב של אי הודאות, כך האי שלנו גדול
יותר, הקרקע פורייה יותר, יש יותר אוויר לנשימה, פריחה ובעלי חיים ידידותיים. אך כשאנחנו מתקשים מאוד להתמודד עם המצב, האי של הודאות הוא קטן, יש בו אסונות טבע וחיות טורפות. יחד עם זאת כשהאי הפנימי שלנו גדול יותר ומתפתח במהלך החיים בעקבות הלמידה שלנו את עצמינו, נתמודד עם מצבי אי הודאות בצורה טובה יותר. 

מהי אי וודאות ובאילו סיטואציות היא פוגשת אותנו בחיים היומיומיים?

אי הוודאות מתייחסת לחוסר היכולת שלנו לחזות תוצאות או כיוון של אירועים מסוימים. מרכיב של אי וודאות קיים כמעט בכל פעולה, בחירה והחלטה בחיינו, הן בשאלות כבדות משקל כגון: באיזה תחום מקצועי עלי לבחור? האם אצליח בתפקיד? האם הזוגיות שלי תהיה מאושרת? האם התוצאות של הבדיקות הרפואיות יצאו תקינות? והן בשאלות יומיומיות כגון: איזה בגדים ללבוש לאירוע? האם איהנה מהסרט בקולנוע?  עם זאת, רוב האנשים
מצליחים לקיים את פעולותיהם בחירותם, תוך תחושה יחסית של ביטחון.
לא תמיד אנו עושים הבחנה בין מצב עמום, ספקות ואי ודאות.
בסיטואציות רבות בחיינו עולים בנו ספקות, התלבטויות. זה מאפשר לנו לשקול אפשרויות, להתייעץ. הספקות עוזרים לנו לצאת לדרך ולחפש את התשובות בתוכנו.
סובלנות לעמימות היא היכולת להתמודד עם מצב חדש, היכולת להתמודד עם מצב המכיל קונפליקט או עם מצב של אי בהירות.
כשאנו מרגישים חוסר ודאות לעתים אנו מתקשים לקבל החלטות. בתקופות של חוסר וודאות או חוסר שליטה, אנחנו מרגישים יותר חסרי ביטחון, יכולים להרגיש דחף לברוח או להימנע מהמצב ה"מאיים" ומקבלים החלטות פזיזות, לפעמים מרגישים שיתוק וספקות לגבי היכולת שלנו להתמודד ולהתקדם.

מה קורה במוח ובגוף האדם בכלל בעת מצב של חוסר ודאות?

המוח שלנו חושק בוודאות  ומחפש בסביבה את התחושה של האיזון המוכר. תחושת אי וודאות לגבי העתיד והרגשת היעדר שליטה מייצרות תגובות חזקות של מערכת לימביות, המקום בו נוצרים רגשות כמו חרדה ופחד. במצב של אי ודאות אנחנו יכולים לחוות תסמינים גופניים שונים כמו דפיקות לב, לחץ בראש, סחרחורת, דופק מואץ, עצירות או אי שליטה בסורגים, התקפה על היכולת שלנו לחשוב ולהרגיש, איבוד שווי משקל, איבוד תחושת זמן וקטיעה ברצף החיים. הגוף שלנו יגיב בצורה שונה למצבי חוסר ודאות שונים, תלוי בעוצמתם וחשיבותם עבורנו.

מה הסימנים המקדימים או בעת חוסר הודאות?

במצבים בהם הרגשת חוסר הוודאות מפתיעה אותנו או התוצאות של מה שמתרחש חשובות לנו, אנו נלחצים מחוסר וודאות ומרגישים צורך לעשות משהו כדי שנוכל לקבל אשליית שליטה על אירועים. לפעמים כדי להרגיש שליטה במצב, נתעלם ממה שאנחנו מרגישים ונדחיק התמודדות עם אי ודאות, נמהר למצוא פתרון או לקבל החלטה.

איך ניתן להתמודד עם אי ודאות?

אני נזכרת במשל הצפרדעים: שתי צפרדעים נפלו לכד חלב. בהתחלה שתיהן קפצו וניסו לשרוד. לאחר זמן מה, אחת מהן התייאשה וטבעה. השנייה לא ויתרה והמשיכה לקפוץ בחלב עד שהחלב הפך לחמאה, והיא יצאה מהכד וניצלה. שתי הצפרדעים נתקלו באותה הסיטואציה. אחת ויתרה ואילו השנייה, הצליחה לצאת מהכד. שני צפרדעים היו בסיטואציה של אי ודאות. מה עזר לאחת הצפרדעים להמשיך ולא לוותר? האם זו היכולת להתמודד עם מצבים ממשברים מעברה, האם נחישות והתמדה, האם יכולת הסתגלות לשינוי, אמונה בעצמה, תקווה? האם זה שגדלה בסביבה מכילה ותומכת?
אנשים מתמודדים עם אירועים בלתי צפויים בדרכים שונות: יש כאלו שכועסים ומתקשים להשלים עם השינוי בשגרה, יש שמקבלים את השינוי בברכה, יש כאלו שמרוכזים רק בעצמם ללא יכולת לראות את האחר, יש כאלו שיודעים להיעזר ולקבל תמיכה, יש אנשים שיכולים לחוות עצירה כהזדמנות, לאפשר לעצמם רגעים של התבוננות פנימה ואולי יציאה למרחבים חדשים ולא מוכרים, לשינוי במציאות החיצונית והפנימית. אנשים שונים מגיבים בתגובות שונות לאותו מצב. הערכת המצב ותפיסתו המשפיעה על תגובות האדם והתמודדויותיו לאחר אירוע.
מה יכול לעזור לנו בהתמודדות עם אי ודאות?

♦ תקווה ואמונה שאפשר לצאת מהמצב

♦ הצלחות קודמות

♦ ניסיון להבין את הסיטואציה

♦ עידוד עצמי ועידוד של הזולת, דיבור עצמי

♦ שימוש בהומור

♦ שימוש בדמיון

♦ חיפוש תמיכה חברתית

♦ עזרה לזולת

♦ פירוש חיובי

♦ חיפוש הנאות

♦ פעילות גופנית

♦ עיסוק בתחביב

האם ניתן למנוע מראש מצב של אי ודאות או שזה בלתי נמנע?

אי ודאות היא חלק בלתי נפרד מחיינו והיא בלתי נמנעת בשלב זה או אחר של חיינו. רבים המקרים שהחששות שלנו הן בעצם בפני השינוי. שינוי בפני עצמו הוא מפחיד, לא התנאים של אי ודאות שסובבים אותו.
התמודדות עם חוסר ודאות היא מאוד חשובה להתפתחות של כל אדם. ככל שנאפשר לעצמינו לשהות, לתת מקום לספקות, למגוון הרגשות ונקשיב לעצמינו, נגלה שהתמודדות עם מצבי אי ודאות גורמת לנו להתפתחות ויצירתיות.

למה קשה כל כך להתמודד עם מצבי אי ודאות?

כשאנו נמצאים במצב של אי ודאות אנחנו לעתים  מדמיינים תסריטים קטסטרופליים. תחשבו, למשל, מה מדמיינת אמא של מתבגר שיצא לבילוי לילי אחרי שקיבל רישיון נהיגה ולא זמין כמה שעות בטלפון. כדאי לזכור שהמציאות לרוב פחות דרמטית מהתסריטים שאנחנו מדמיינים.
מצב של חוסר ודאות יכול לגרום לחרדה. חרדה יכולה להיות ראשונית ומאוד מאיימת. לעתים כשאדם נעול בתוך החרדה, הוא מרגיש שהוא לבד, שאף אחד לא יכול להבין אותו ולעזור לו. בתקופת הקורונה חלק מהאנשים נאלצו להיות בבידוד, רחוקים מאנשים קרובים אליהם. כך גם בחרדה, אדם יכול לא רק להרגיש בדידות, אלא גם לחוות בידוד כי לא רואה מוצא, הוא נעול בתוך עצמו. יש מצב של קיבעון ואין אפשרות לתנועות פנימיות. במצבים האלו מאוד כדאי לפנות לעזרה מקצועית.

מה טיפ הזהב ליציבות בעת חוסר ודאות?

התמודדות ויכולת ליציבות בעת חוסר ודאות היא מאוד אישית. הייתי מציעה כמה נקודות:

♦ קודם כל להקשיב לעצמך ולשים לב מתי מרגישים חוסר ודאות. לשים לב לרגשות שמתלווים לכך, לתחושות גוף, למחשבות שעולות. כך נגלה
את האי (
island) ודאות שלנו.

♦ להישאר עם זה. גם אם הרגשה אינה נעימה ננסה לא להתעלם ממנה וניתן לה מקום, נטייל באי שלנו ונכיר אותו טוב יותר.

♦ נתבונן במרחב בתוכנו וסביבנו. נמצא את הדברים שכן בשליטתנו וננסה להרחיב את אי הודאות שלנו.

♦ נגדיל האת האי הפנימי שלנו במהלך החיים, גם כשלא מתמודדים עם חוסר וודאות. נכיר את עצמנו, את התהליכים הנפשיים והקונפליקטים
הלא מודעים העומדים מאחורי התנהגותנו, כך נגביר את החיבור הפנימי שלנו לעצמינו. הדבר מביא לאיזון נפשי, לצמיחה, להתפתחות רגשית ולהתמודדות טובה יותר עם מצבי אי ודאות במהלך החיים.

חשוב לזכור שכל אדם מגיב אחרת לאותה מציאות. אם חווים קושי רב בהתמודדות עם אי ודאות מאוד כדאי לפנות לטיפול נפשי. הטיפול הוא
לא נועד לשנות את המציאות, אלא להכיר אותה טוב יותר, להכיר טוב יותר את העולם הפנימי של האדם ומשאבים שיש לו לצורך התמודדות, לעבד ביחד על מה שלא ניתן לשנות ולמצוא דרכים יצירתיות ומקדמות יותר לשנות את מה שניתן.

 

כשעליתי ברכבל על פסגת ההר, הנוף למעלה היה עוצר נשימה:

   אי וודאות

 

חלק ממה שכתבתי פורסם ב YNET+https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5733673,00.html